Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca, pioner a Catalunya en realitat immersiva en persones amb discapacitat intel·lectual

·    És l’únic centre de Catalunya en disposar d’aquesta tecnologia, gràcies a l'impuls de la Fundació "la Caixa"
·    Realitza una prova pilot i un estudi sobre l’impacte d’aquesta metodologia innovadora en el resultat de les intervencions terapèutiques
 ·    Les 500 persones amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental residents al centre poden realitzar alguna de les activitats amb realitat immersiva
 
Després de l’ús de robots en les intervencions terapèutiques en persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental, Villablanca ha fet un pas més i ha posat en marxa una prova pilot pionera a Catalunya amb l’ús de la realitat immersiva. Gràcies a l'impuls de la Fundació "la Caixa", Villablanca ha habilitat un espai al centre, únic a Catalunya, on porta a terme l’activitat El món a dins, basada en l’ús de la realitat immersiva com a metodologia pionera en les intervencions terapèutiques.
 
Segons ha explicat Mireria Castellà, responsable del projecte SOM-HI i de El món a dins, "segons les necessitats de les persones usuàries, amb la realitat immersiva es treballen diferents aspectes de la persona", que són els següents:
·    l'estimulació, utilitzat sobretot amb residents amb trastorns de la conducta
·    la relaxació, també per a residents amb trastorns de la conducta
·    les habilitats socials, relacionals i comunicatives, utilitzat sobretot amb usuaris/es amb trastorn de l'espectre autista (TEA)
·    les reminiscències, utilitzat sobretot amb residents de psicogeriatria però també amb altres col·lectius del centre
 
Els tallers d’El món a dins es desenvolupen en una sala equipada amb un projector de 360 graus que permet generar imatges virtuals i sons que traslladen els i les usuaris/es a espais a partir dels quals treballar els aspectes esmentats.
 
Els i les terapeutes de Villablanca utilitzen els més de 100 continguts i recursos en línia de la plataforma de realitat immersiva, i les seves aplicacions interactives, per generar espais i situacions virtuals que potencien l’estimulació, la relaxació, la comunicació o els records dels usuaris, segons cada necessitat.
 
Entre 300 i 500 persones residents poden participar en les activitats de realitat immersiva, que es van començar a fer a primers d’any. Els resultats estan sent molt positius a nivell individual i col·lectiu, ateses les reaccions i interaccions que aquesta metodologia desperta entre les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental que resideixen a Villablanca.
 
Segons els professionals del centre, l’ús terapèutic de robots i noves tecnologies com la realitat immersiva permeten fer un salt qualitatiu molt important en la consecució dels objectius terapèutics de cada usuari i usuària.
 
Segons ha explicat Àngels Ortega, directora assistencial de Villablanca, "amb els resultats individuals i col·lectius es realitza un estudi qualitatiu i també amb dades biomèdiques, en què es comparen dades abans i mesos després d’iniciar l’ús de la realitat immersiva, per comprovar els canvis produïts a nivell emocional, funcional cognitiu, en el llenguatge i la comunicació, i a nivell conductual".
 
Aquesta prova pilot tindrà una durada total de 10 mesos, i preveu que professionals del centre també en facin ús. En una segona fase, l’equip professional de Villablanca vol generar continguts propis que s’adaptin encara millor a les necessitats de cada persona usuària de Villablanca.
 
A la presentació del projecte també ha assistit la gerent de Villablanca, Cori Rodríguez, i Valeri Ruiz, responsable de Projectes d'entitats socials de la Fundació "la Caixa".
 
SOM-HI
Els tallers d’El món a dins es desenvolupen en el marc del programa SOM-HI de Villablanca, que recull gairebé 80 activitats que treballen les 6 àrees de desenvolupament de la persona: la psicoafectiva, cos i moviment, l'autonomia, la cognitiva, la social i la comunicativa. Les activitats es conceben des dels equips interdisciplinaris del centre.
 
Cada persona usuària de Villablanca té un pla d’atenció individualitzat que té en compte les seves necessitats i les seves preferències a l’hora de determinar les activitats a realitzar, entre les quals ara també es poden sumar activitats amb realitat immersiva.
 
Villablanca
Villablanca, del Grup Pere Mata, és una entitat de referència al país que gestiona serveis i residències per atendre persones amb diversitat funcional i/o afectades amb problemes de salut mental, tots ells concertats amb la Generalitat de Catalunya. El centre compta també amb una unitat de recerca especialitzada en els trastorns del desenvolupament intel·lectual.
 
Nota: a les fotografies, un moment de l'activitat motriu que es realitza amb usuaris amb problemes de mobilitat mitjançant la realitat immersiva, i les persones usuaries amb  professionals de Villablanca que dirigeixen l'activitat
 
 
 
 
 

Galeria d'imatges VS

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES