Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Activitats de la Residència Monestir de St. Bartomeu (Bellpuig)

 
ACTIVITATS DE REMINISCÈNCIA I LECTURA
 
Aquest mes de gener, des de la Residència Monestir de St. Bartomeu (Bellpuig), de Fundació Pere Mata, hem reiniciat dues activitats estimulatives força interessants. D’una banda, s’ha donat continuïtat al programa “La Biblioteca es belluga per tu”, que havia estat un temps aturat per manca de voluntaris. Ara, es reprèn de nou amb la participació de la Sra. Virginia Romero, que aproparà als residents al món de la literatura, la poesia, la música o el cinema. El programa de la Biblioteca de Bellpuig pretén acostar a aquesta a aquells usuaris que no s’hi poden desplaçar físicament, facilitant-los-hi també la possibilitat, com a socis, d’adquirir llibres, revistes, novel·les, música o pel·lícules. Tanmateix, ofereix un servei de lectura “a domicili” a aquelles persones que han perdut part de l'habilitat i costum per llegir, degut al deteriorament de les seves capacitats físiques i/o cognitives. Aquest és el segon any que duem a terme aquesta activitat i esperem que sigui tant aplaudida i apreciada com ho va ser la primera. També aprofitem per felicitar als responsables de la Biblioteca de Bellpuig per l'interès mostrat en la realització d’aquestes activitats al nostre centre.
 
La segona activitat a la qual us fem referència és el “Projecte Remi”. Aquesta activitat, va ser implementada en la nostra Residència a finals de 2017, sota la tutela de la Fundació Salut i Envelliment, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest programa basa la seva acció en la intervenció psicosocial en grup i en la obtenció de reminiscències i records grats i sempre positius, amb persones grans. Pretén reviure els bons moments de la història de vida individual de cadascú, en un context d’estimulació cognitiva i d’atenció centrada en la persona. Consisteix en pensar i parlar de les pròpies experiències personals mitjançant la presentació d’eines de suport facilitadores del record, com ara lectures de llibres o textos, fotografies, objectes antics o fragments de pel·lícules i documentals. Aquestes sessions s’inicien sota la conducció de l’educador social, que guia la sessió, així com estimula la participació i inclusió de tots els residents. Segons la Fundació Salut i Envelliment (UAB), les activitats de reminiscència en modalitat grupal, aplicades en un ambient agradable i de manera atractiva, poden ser beneficioses en termes d’estimular la memòria, la socialització a través de la conversació i l'autoestima de les persones grans amb deteriorament cognitiu. També ajuda al mantenir la identitat i l’increment de l’interès, el gaudi i la satisfacció personal, satisfacció per la vida i el benestar. De la mateixa manera, pot ser aplicable en persones grans sense deteriorament cognitiu, amb l’objectiu de retardar l’aparició d’aquest.
 
 
FESTES D’HIVERN A LA RESIDÈNCIA
 
També, i aprofitant la ressaca nadalenca, hem celebrat més d’una festa entre els mesos de gener i febrer. La primera ha estat la festa de la 2ª Torronada. Aquesta va estar una grata sorpresa per a tots els residents, que no s’esperaven tornar a menjar torrons després de Nadal.
 
L’activitat es va celebrar per la tarda i acompanyats de bona part del personal i voluntàries de la Residència, que van omplir l’espai de recepció de llums, colors, música, ballaruga i molts torrons.
 
La segona de les festes ha estat una de les més esperades, “La Festa de l’Arengada”. Una trobada gastronòmica que se celebra cada any gràcies a l’aportació altruista de les nostres voluntàries de Belianes, la Sra. Carme Culleré i la Sra. Ramona Juní. Totes dues, organitzen la festa per què els residents puguin degustar un plat típicament tradicional com són les arengades de la costa, servides al plat amb una bona rosta d’oli, olives arbequines i un grapat de dolç raïm. No cal dir que aquestes festes són les que més agraden als nostres residents. Ara ja esperem la del pernil!
 
 
 
 
 
 

Galeria d'imatges VS

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES